[BEHIND THE SCENES #1] Klamme handjes

Apeldoorn, maandag 8 juli 2019. Daar sta ik dan. Ik stel de laatste cijfersloten voor de opdracht van vandaag in, wanneer ik in de verte een auto het terrein op hoor rijden. Niet veel later slaat er een deur dicht. Dan hoor ik stemmen. En dan weet ik: het is zover. De kandidaten druppelen nu écht binnen. Het avontuur start hier. Niet alleen voor hen, maar zeker ook voor mij en de gehele organisatie. Ik bereid de opdrachten van vandaag nog even voor – daar ben je hoofdverantwoordelijke voor Game Development voor! -, trek mijn ‘ENIGMA Crew’-polo aan en spuit nog wat deodorant onder mijn oksels. Klaar om nader kennis te maken met de kandidaten.

Let op: de Behind The Scenes-artikelen kunnen spoilers bevatten over het spelverloop en de opdrachten in de aflevering. Heb je aflevering 1 dus nog niet gezien, dan raden we je aan niet verder te lezen.

Het was bijzonder om iedereen nu ‘in real life’ te mogen leren kennen. Zeker omdat ik al zo veel over iedereen wist te vertellen door de vragenlijsten die ze allemaal ingevuld hadden, maar dat ze mij nog helemaal niet kenden. Ook hun gezichten kende ik al van de selectievideo’s die onderdeel waren van het selectieproces. Ik veegde met mijn hand snel langs mijn been, voordat ik iedereen een hand gaf om ze te verwelkomen. Klamme handjes, maar wat wil je anders?

In het water?
De kandidaten hadden het er maar druk mee: al vanaf aankomst wisten ze persoonlijke informatie bij elkaar te ontfutselen. Volkomen logisch natuurlijk, want alle informatie kan waardevol zijn in de zoektocht naar jouw geheime duopartner. Rond het middaguur reisden we met de hele groep af naar het Oranjepark in Apeldoorn. Het was een regenachtige dag, iets wat mij en de rest van de organisatie meteen zorgen baarde. Het zou toch niet zo zijn dat de hele opnameperiode van tien dagen lang letterlijk in het water viel? Toch besloten we door te gaan met de opnames van de eerste opdracht, ondanks dat het nog een beetje regende.

Net voordat de eerste opdracht, Sleutelpositie, van start ging, gaf ik samen met onze presentator Sam nog een uitleg over ENIGMA. Geen overbodige luxe, dachten wij. Daarna namen wij de zelf meegenomen boekjes van de kandidaten in beslag. De informatie die ze dus straks al bij elkaar hadden gesprokkeld, hadden ze dus niet meer in hun bezit. Een schone lei dus, als het ware! Ze kregen allemaal een eigen boekje van ons. Het spel kon beginnen!

Vliegende start
En dan de eerste opdracht. Het moment van de waarheid, zo voelde het voor mij. Jarenlang had ik toegewerkt naar dit moment. De opdracht werd uitgelegd, het startsignaal volgde. De bordjes werden omgedraaid en in een mum van tijd was het een volkomen chaos op het plein waar we filmden. Kandidaten liepen van hot naar her, schreeuwden door elkaar en – ja, nu al! – misleidden elkaar op slinkse maar uiterst subtiele wijze. Het spel werd direct hard aangevlogen door de kandidaten. En dat was te merken: slechts de helft van de sloten werd uiteindelijk geopend.

Het gedeeltelijk mislukken van een opdracht door de kandidaten is natuurlijk niet iets waar we vanuit gaan (iedere opdracht is daadwerkelijk te halen), maar het kwam ons wat dat betreft goed uit. Dat heeft alles te maken met de twist die we al voor ogen hadden voor het einde van de aflevering: het kopen van een hint voor de volledige kluisinhoud. Mocht het kistje bij Sleutelpositie al geopend worden, dan was deze twist uiteraard komen te vervallen. Achteraf ben ik echter zeer tevreden: we eindigen de aflevering met een klapper. Want is het nou verstandig van Noralie dat zij – als enige notabene – een hint heeft gekocht en de volgende aflevering met 0 euro in haar kluis start?

Gaten dichten
Tja, en dan de opdracht Dichtbundel. Dacht ik dat de eerste opdracht al ultieme chaos was, komt deze er nog eens achteraan. Zoals je wellicht weet, is ENIGMA geen grote professionele productie. Dat betekent ook dat we slechts een beperkt aantal camera’s tot onze beschikking hebben. Bij deze opdracht betekende dat zelfs dat met ieder team in de wijk één cameraman meeliep. Maar wat doe je als fanatieke kandidaat wanneer je ergens naar op zoek moet? Precies: rennen. Links, rechts…

Als een soort olievlek verspreidden de kandidaten zich door de wijk. Op dat moment is het voor ons als organisatie schakelen. Welke kandidaten ga je achterna, wetende dat je de acties van de rest niet gaat kunnen vastleggen? Gelukkig kwamen de teams snel weer bij elkaar en konden we de tocht ‘compleet’ vervolgen. Maar die klamme handjes van vanochtend, die waren weer even terug! Het deed me dan wel weer goed om te zien dat de kandidaten de opdracht tot een goed einde hadden gebracht. Zonder hulp zelfs, want de websitelink met de volledige oplossing hadden ze nooit bereikt. Is het toilet van de ouders van Lucas tóch nog ergens goed voor geweest!

Loterij
Eenmaal terug bij onze thuisbasis verspreiden de kandidaten zich in groepjes over het bosrijke terrein. De eerste verbondjes zagen het levenslicht, maar daardoor ook het bedrog. Je moet immers íets wanneer de Balans opgemaakt moet worden, maar je nog geen noemenswaardige informatie hebt kunnen ontdekken die wijst in de richting van jouw duopartner. Eenmaal bij de Balans gaat het er overigens bloedserieus aan toe: de organisatie is doodstil, de ruimte is wat donker. De kandidaat geeft het verdiende geld van de aflevering af en ontvangt dit in het aantal delen terug waarover hij of zij wil spreiden. Zo heeft de kandidaat altijd precies het juiste bedrag in handen om in de kluizen te stoppen!

Toch is het in deze eerste aflevering een loterij: met nog geen hints in het spel is het immers haast niet te doen om de juiste duopartner aan te wijzen. Daar zijn wij ons als organisatie zeker van bewust. Het is dan ook om die reden dat de eerste aflevering eindigt zonder eliminatie: alle kluizen worden door Sam van de tafel gepakt. Dat wil óók zeggen dat twee kandidaten door het oog van de naald zijn gekropen, omdat zij eigenlijk af hadden moeten vallen. Zij krijgen nu een tweede kans in de tweede aflevering.

En dan nog het kopen van de hint. Slechts één kandidaat was bereid om haar gehele kluisinhoud te ruilen tegen een hint. Als organisatie hielden we ook hier alle scenario’s open. Misschien hapte niemand, misschien iedereen. Wat wél zeker is, is dat de tweede aflevering voor Noralie zal starten met een ogenschijnlijke achterstand. Of weet ze met de zojuist vergaarde kennis over haar hint juist haar positie in het spel te verbeteren? Dit soort dilemma’s en strategische vraagstukken, dáár doe ik het voor. Daar doen wij het voor. Niet gek dus, dat de kandidaten mij als hoofdverantwoordelijke voor Game Development al vanaf de eerste dag bestempelden als ‘de psychopaat’. Arme kandidaten. Dachten ze het ergste al gehad te hebben?

Kwartjes op z’n plaats
Aankomende donderdag is het alweer tijd voor aflevering 2 van ENIGMA. Waar de kijker in de eerste aflevering soms nog een beetje in het duister tastte, zullen er aankomende week wat kwartjes op z’n plaats gaan vallen. Want hoe zit het nou precies met die zoektocht naar de geheime duopartners? En wat zijn die vreemde tekens die zo nu en dan opduiken? Daarover meer in de volgende aflevering én de volgende Behind The Scenes!

– Sander van Hirtum

Add Comment