Het laatste woord | Afvaller #2

Er staan nog drie kluizen op tafel. Jorn, Jens en Marina. Dan weet ik het eigenlijk wel. Zowel Jens als Marina staan nog hoog op het lijstje van potentiële duo-partner. Heel stiekem hoop ik nog dat ik er helemaal naast zit en mijn kluis nu weggehaald wordt maar helaas. Mijn kluis blijft staan. Een van de eerste afvallers. Op dat moment gaat er van alles door je heen, maar één vraag blijft continu door je hoofd gaan: “Had ik dit kunnen voorkomen?”

Het is 19 april 2020 op het moment dat ik dit schrijf. De opnameperiode is alweer ruim negen maanden geleden. Over minder dan twee weken wordt de eerste aflevering uitgezonden en de week erna krijg ik te zien hoe ik afval. Als ik terugdenk aan mijn tijd bij ENIGMA kan ik vrijwel elk detail herinneren. Ik weet nog goed dat ik met al mijn bagage op het station van Apeldoorn stond te wachten. Er waren twee jongens met net zoveel bagage als ik, die in dezelfde bus stapten. David & Dylan. Natuurlijk raakten we meteen met elkaar aan de praat en met David was er direct de klik. David was echt mijn maatje bij ENIGMA, de eerste die ik volledig vertrouwde. Het kwam dan ook heel fijn uit dat zowel David als ik bij de eerste opdracht geld verdienden. Ook Josse verdiende geld, dus dat was mooie start van ons driebondje.

De tijd tussen mijn laatste opdracht en de tweede balans ging erg snel. Ik had mijn hint opgelost: “Zang Theater”. Dit kon op verschillende mensen slaan, maar Marina kwam naar mij toe met haar hint “Lichtstad”. Ik ben geboren in Eindhoven. Zij speelt in musicals. Dit is een match! Omdat ik het op lange termijn strategisch vond om de afspraken met mijn bondje nog even aan te houden, heb ik mijn geld verdeeld over Marina, David, Josse en natuurlijk mezelf. Doordat we moesten starten met de balans, was er nog weinig tijd om met Marina te praten over het spreiden van geld. Ze gaf aan dat ze het lastig vond om zich niet te houden aan de afspraken met haar (voor mij op dat moment onbekende) bondje. In die laatste minuut voordat we naar de balans moesten heb ik nog gevraagd om op z’n minst een derde op mij in te zetten. Ik had niet genoeg tijd om haar hiervan te overtuigen en ze heeft niks op mij ingezet. Een keuze die ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet begrijp.

Zo kom ik terug op de vraag van het begin: “Had ik dit kunnen voorkomen?” Over deze vraag heb ik de afgelopen maanden zo vaak nagedacht en steeds is het antwoord: Nee! Het enige wat ik anders had kunnen doen is bij die balans mijn volledige hoeveelheid geld verdelen over mij en Marina, en niks op mijn bondje. Maar dat had me maximaal 1 aflevering verder gebracht. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat ik op de langere termijn meer nut zou hebben van dat bondje. Helaas kun je ENIGMA niet in je eentje winnen, hoeveel opdrachten je ook wint en hoe goed je er ook voorstaat. Je moet echt samen met je duopartner de finale bereiken.

Gelukkig heb ik ook ontzettend veel lol gehad tijdens de opnames en achter de schermen. Zowel met de kandidaten als met de crew. Het mooiste was ik meeneem uit dit spel is een nieuwe vriendschap. Ik spreek David nog steeds wekelijks en we zien elkaar ook regelmatig! ENIGMA was een spel wat ik de rest van mijn leven niet meer ga vergeten. Maar mocht er nog eens een herkansing komen? Dan sta ik vooraan in de rij om mee te doen!

– Jorn

Add Comment