Het laatste woord | Afvaller #9

Ik moest mij melden op 8 juli en Apeldoorn, met 13 andere onbekende kandidaten, om 24/7, 10 dagen lang een spel te gaan spelen genaamd ENIGMA. Daar sta ik dan, met mijn 55 jaar tussen allemaal spelletjesfanaten tussen de 20 en 30 jaar oud.

We logeerden met alle kandidaten en spelleiding, ca. 20 personen, in een scoutinggebouw. Uitgerust met een slaapmatje en –zak heb ik mijn plekje ingenomen in de gezamenlijke ruimte voor de kandidaten. Het was wel even schakelen, zo ‘back to basic’ in een oud scoutinggebouw.

De vraag die ik geregeld kreeg van mijn medekandidaten was hoe ik bij ENIGMA terecht was gekomen? En dat komt door mijn zoon van 16 jaar. Hij volgt via Facebook de activiteiten van Sander en Sam en zag de oproep voor kandidaten voor ENIGMA. Omdat hij zelf nog te jong was om zich op te geven, dacht hij dat het wel iets zou zijn voor zijn moeder. En zo geschiedde. Veel van zijn vrienden blijken deze actie ontzettend gaaf te vinden en ik denk dat bij de eerste aflevering mijn huis vol zit met pubers.

Aan het einde van iedere dag volgde onherroepelijk de Balans en eliminatie. Ongelofelijk spannend en zenuwslopend. Nu had ik de twijfelachtige eer dat mijn kluis twee keer als laatste bleef staan op tafel. Tijdens de eerste Balans bleef mijn kluis samen met die van Josse staan. Maar logisch nadenkend kon het niet zo zijn dat wij als duo de laagste kluisinhoud zouden hebben gezien het feit dat wij beiden die dag het volledige spelbedrag hadden binnengehaald. Gelukkig ging iedereen door en werden we op het verkeerde been gezet. Maar op dat moment liggen ratio en emotie nogal ver uit elkaar. Je denkt alleen maar: ik ga toch niet als eerste uit het spel?!

De tweede keer dat mijn kluis bleef staan was voorspelbaar. Samen met mijn duopartner had ik te weinig geld gewonnen, had ik te laag ingezet en hebben de andere duo’s het listig gespeeld. Leugen en bedrog kwamen om de hoek kijken. Om even een idee te krijgen: er wordt geld van je gestolen, notitieboekjes zijn nergens veilig, foutieve informatie wordt gedeeld, onwaarheden verteld over andere kandidaten, hele vreemde bondjes gesloten. Niets en niemand is veilig.

Uitgaande dat dit allemaal onderdeel van het spel was, was ENIGMA één groot avontuur en een geweldige ervaring om nooit te vergeten. 24/7 word je in beslag genomen door een spel en je snapt pas wanneer je erin zit hoeveel impact dit op je heeft. Complimenten voor de spelleiding en de staf dat het zo’n fantastische ervaring is geworden. Ook dank aan mijn duopartner dat we het samen zo ver geschopt hebben.

– Angela

Add Comment