Feiten over Balans & Eliminatie

In totaal hebben de kandidaten zeven keer de Balans opgemaakt. Het geld verdween in de kluizen en (schijn)verbondjes kwamen aan het licht. Ondanks dat het er soms verdacht veel op leek dat een duo niet meer te redden was, is de grootste boosdoener toch echter ‘strategisch spel’. Keuzes van de kandidaten hadden keer op keer invloed op het verloop van de Balans én eliminatie. Hoe? We hebben een aantal feiten voor je op een rijtje gezet!

Aflevering 1
• Wanneer er wél een duo naar huis moest na de eerste Balans, dan was dat het duo van Lucas en Jens. Het verschil met de daaropvolgende laagste kluis, die van Bas en Noralie, was slechts 100 euro. De uiteindelijke eerste afvallers, Marina en Jorn, stonden daar nog net boven met 90 euro in hun gezamenlijke kluis.
• Het duo dat na de eerste Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Angela en Mark. Zij hadden 2990 euro verzameld.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was Mark, namelijk met 1638 euro. Het minste geld is door Jens bij elkaar gesprokkeld: 188 euro.

Aflevering 2
• Wanneer de envelop met de naam van Noralie niet was gevonden of gepakt bij de opdracht Kruispunt, zouden Bas en Noralie zijn afgevallen tijdens de eliminatie van aflevering 2. Dit heeft alles te maken met de in de eerste aflevering gekochte hint, waarmee Noralie haar volledige kluis leeg heeft gespeeld.
• Zowel Jorn als Marina had ervoor kunnen zorgen dat ze de eliminatie zouden overleven. Marina hoefde daarvoor enkel niet over twee, maar over drie mensen te spreiden: zichzelf, Dylan én Jorn. Jorn daarentegen moest juist over één persoon minder spreiden tot een maximum van drie personen: zichzelf, Marina en een andere kandidaat.
• Het duo dat na de tweede Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis stond op 5049 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was Lucas, namelijk met 2775 euro. Helaas had Jens zijn kluisstand niet hoger in het klassement kunnen krijgen: met 522 euro had hij nog steeds de laagste kluisinhoud.

Aflevering 3
• Wanneer Jens bij de opdracht Grijpgrage Leugenaars de 750 euro waarvoor hij had gekozen had weten te bemachtigen, zouden hij en Lucas niet geëlimineerd worden. In zijn Afvallersbiecht gaf hij te kennen dat hij wist dat Lucas zijn partner was en dus geld op hem zou hebben gespreid. Was dit het geval geweest, dan zouden ze ternauwernood ontsnappen aan de eliminatie en viel het doek voor Bas en Noralie. De derde Balans waarbij Bas en Noralie door het oog van de naald zijn gekropen!
• Het duo dat na de derde Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis stond op 5449 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was Lucas, namelijk met 3042 euro. Zijn duopartner Jens is blijven steken op slechts 522 euro, waardoor zij toch het veld hebben moeten ruimen.
• Ondanks dat Jens actief deelnam aan een verbond met Jordy, Bas en Mark, is er nooit door een andere kandidaat geld op hem gespreid. Het lijkt er dus op dat goed vertrouwen hem parten heeft gespeeld.

Aflevering 4
• Er zijn een paar scenario’s denkbaar waarbij Josse en Samuel niet geëlimineerd werden. Bijvoorbeeld wanneer Jordy óf Bas de Kraak niet op één van hen had ingezet, maar op Dylan of Tiffany. In dat geval zouden zij zijn afgevallen en waren Josse en Samuel voorlopig gered.
• Een andere mogelijkheid was dat Samuel of Josse de Kraak had bemachtigd in plaats van Jordy of Bas. Wanneer deze op Angela, Mark, Dylan of Tiffany was ingezet, zou dat betreffende duo naar huis hebben gemoeten.
• Het duo dat na de vierde Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis is 8194 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was Bas, namelijk met 4329 euro. Samuel had de laagste kluisinhoud, met 2206 euro.

Aflevering 5
• Wanneer Dylan in aflevering 1 de hint had gekocht – en daarmee zijn kluis leeg had gespeeld -, was de kans groot geweest dat hij in aflevering 2 zijn duopartner had weten te vinden. Wanneer Dylan en Tiffany sindsdien alleen maar op elkaar spreiden, zouden Bas en Noralie naar huis zijn gegaan in aflevering 5. Dit is gedeeltelijk te wijten aan het feit dat Dylan en Tiffany in het werkelijke spelverloop regelmatig geld op hen beiden hadden ingezet.
• Had Dylan in bovengenoemd scenario óók nog zijn envelop gekregen bij de opdracht Kruispunt, dan zouden zij tot aan aflevering 5 sowieso de hoogste kluisinhoud hebben gehad als duo en dus voorlopig veilig zijn geweest voor eliminatie.
• Bij de opdracht Uit Balans zette iedere kandidaat een bedrag in op Tiffany als vermoedelijke duopartner van Dylan. Het leek erop dat iedereen op ‘safe’ speelde: het kleinste verschil tussen bieding en daadwerkelijke kluisinhoud was ruim 1000 euro, het grootste verschil bijna 2900 euro.
• Het duo dat na de vijfde Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis is 9194 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was Bas, namelijk met 5079 euro. Dylan had de laagste kluisinhoud, met 3344 euro.

Aflevering 6
• Iedereen had bij de opdracht Uit Balans gekozen voor Tiffany als vermoedelijke duopartner van Tiffany. Echter, wanneer Jordy óf Bas verkeerd had gegokt, zou diens duo het spel moeten verlaten. De inzet van David en Noralie was niet groot genoeg om een verschil te maken wat betreft het afvallende duo. Mark en Angela hadden zich enkel kunnen redden door samen bijna 6000 euro meer te bieden, iets wat gezien hun werkelijke kluisinhoud wel mogelijk was geweest.
• Toch was er nóg een mogelijkheid voor Mark om de positie van zijn duo veilig te stellen. Daarvoor had hij echter zijn Voordeel niet in aflevering 5 in moeten zetten, maar in aflevering 6. Wanneer hij daar het Voordeel op Bas had ingezet, zouden Bas en Noralie naar huis hebben gemoeten en stonden Mark en Angela in de halve finale met Jordy en David.
• Het duo dat na de zesde Balans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis is 20.194 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was David, namelijk 10.192 euro. Angela had de laagste kluisinhoud, met 6556 euro.

Aflevering 7
•Bas en Noralie hadden zomaar in de finale kunnen staan. Hiervoor had Bas echter wel het Voordeel nog in handen moeten hebben gekregen bij de opdracht Troefkaarten. Wanneer Jordy en David dezelfde ‘alles of niets’-tactiek hadden gehanteerd als die Bas en Noralie hanteerden in de aflevering – en wanneer Bas deze juist doorzag -, dan zouden zij met een verschil van 1500 euro in de finale komen te staan en Jordy en David van zich af weten te schudden.
• Het duo dat na de Eindbalans het meeste geld heeft weten te bemachtigen, is dus overduidelijk Jordy en David. Hun gezamenlijke kluis is 23.444 euro. Dit is maar 3200 euro meer dan die van Bas en Noralie: 20.244 euro.
• De kandidaat met het meeste geld in zijn persoonlijke kluis was David, namelijk 12.592 euro. Noralie had de laagste kluisinhoud, met 10.090 euro.

Add Comment