Verwijzingen naar de duo’s

Natuurlijk waren er voor de kijker ook verschillende manieren om voortijdig de duo’s bevestigd te krijgen. Sterker nog: wanneer je alle puzzelstukken compleet zou hebben, was het zomaar mogelijk dat je al snel het finalistenduo al in het vizier had!

De groepsfoto
Nog voordat het seizoen van start ging, deelden we een groepsfoto van alle kandidaten. Wie goed had opgelet, had ontdekt dat aan beide kanten van onze presentator Sam een zevental kandidaten stond. Wanneer je het rijtje aan de rechterkant onder de loep neemt, zul je zien dat dit de ene helft van de duo’s was, gepositioneerd op volgorde van afvallen. Met Jordy als laatste in het rijtje had je dus al kunnen weten dat hij tot de finalisten behoorde!Volgorde bij opdracht 9: ‘In Beeld’
De kandidaten speelden de opdracht In Beeld, de looproute door het centrum van Apeldoorn, in een specifieke volgorde. De eerste loper vormde een duo met de laatste, de tweede loper met de op één na laatste, etc. Wanneer je de volgorde zou nummeren, zou ieder duo eveneens op een som van 9 uitkomen. Niet voor niets dat dit de negende opdracht van het seizoen was!

1. David
2. Angela
3. Bas
4. Tiffany
5. Dylan
6. Noralie
7. Mark
8. Jordy

De afleveringstitels
Iedere aflevering van ENIGMA heeft een titel. Dat is leuk omdat ze telkens op de inhoud van de aflevering slaan, maar er was meer aan de hand met de titels. Had je bijvoorbeeld gezien dat de eerste en de laatste letter van de eerste zeven titels de voorletters waren van ieder duo? Aflevering 1 heette bijvoorbeeld ‘Dichtbij’. De D en de J verwijzen natuurlijk direct naar David en Jordy. En zo geldt dat voor iedere aflevering, waarmee we al vanaf het begin hintte op de volgorde van afvallen. Dat betekent dat je vanaf aflevering 5 met zekerheid kon zeggen dat David en Jordy de finale zouden bereiken!

Aflevering 1 – Dichtbij (David en Jordy)
De afleveringstitel verwijst uiteraard naar de opdracht Dichtbundel.

Aflevering 2 – Benaderen (Bas en Noralie)
De volledige tweede aflevering had te maken met ‘benadering’. Niet alleen hadden de kandidaten de kans om oog in oog te staan met hun eigen duopartner, maar ook moesten ze elkaar in het midden van een route treffen.

Aflevering 3 – Aangenaam (Angela en Mark)
De kandidaten maakten kennis met de verschillende troeven: het Voordeel en de Kraak.

Aflevering 4 – Tegenspoed (Tiffany en Dylan)
Josse en Samuel hadden veel tegenspoed in het spel toen de Kraak op hen beiden ingezet werd. Dit resulteerde erin dat zij het spel moesten verlaten.

Aflevering 5 – Jonas (Josse en Samuel)
Deze afleveringstitel verwijst naar het bijbelverhaal van Jonas en de Walvis. Jonas overleefde drie dagen alleen in de buik van een walvis. Dit gebruiken we als een metafoor voor de positie van Dylan in het spel: hij overleefde drie eliminaties, maar moest bij de vierde eliminatie toch alléén het veld ruimen.

Aflevering 6 – Lastvrij (Lucas en Jens)
De rode draad in deze aflevering was het verbond dat samen ging spannen om het duo van Mark en Angela uit het spel te krijgen. Toen bleek dat het gelukt was, viel er letterlijk een last van hun schouders.

Aflevering 7 – Muiterij (Marina en Jorn)
Uiteraard verwijst deze afleveringstitel naar het harde spel dat er in de halve finale gespeeld werd, maar zeker ook naar de opdracht Laten varen?, waarin de kandidaten een bewerking speelden van het bekende spel Zeeslag.

Aflevering 8 – De eerste
Deze afleveringstitel was een uitzondering op de regel. Met zeven duo’s die allemaal bekend waren was de rangschikking inmiddels ook duidelijk. ‘De eerste’ verwijst dan ook naar de eerste afleveringstitel van het seizoen, maar ook naar de eerste letter daarvan: de D van David.

Add Comment